(Melopsittacus undulatus dom.)
Undulaten är en liten papegoja med långa vingar och lång stjärt. Ursprungsområdet är Australiens grästäpper.
Den vilda undulaten är grön med gul mask. Som tamform förekommer den i flertal färger och teckningar. Dessutom finns den i två typer: den \”vanliga\” undulaten med samma kroppsstorlek som den vilda fågeln, samt den \”engelska\” undulaten, som är större och grövre.
Vanlig livslängd för en undulat är ca 10 år.
Djurägarens ansvar
(enligt djurskyddslagen)
Djurägaren har alltid ansvar för att djuret sköts på ett riktigt sätt, och förväntas att aktivt informera sig om djurets skötsel, hantering samt dess krav på utrymme och inte minst tid. En ensam tamfågel kräver betydligt mer tid och engagemang än ett fågelpar.
Skulle djuret insjukna eller skadas, skall det utan dröjsmål komma under sakkunnig vård.
OBS! Ett fullt djurägaransvar kan inte läggas på ett barn. En vuxen person skall alltid ha det slutgiltliga ansvaret för djuret.
Bur och skötsel
Buren skall ha en bottenyta på minst 70 x 45 cm och vara minst 60 cm hög.
Som bottenmaterial använder vi halm och träpellets. Det fungerar dels som sysselsättning för fåglarna att pilla sönder halmen och pelletsen, dels hålls buren fräsch.
Färskfoderskålar och vattenbehållare diskas dagligen. Varje vecka rengörs burens botten och torrfoderskålar. Äkta grenar och pinnar byts ut, plastpinnar rengörs. Om fågeln inte sitter i en voljär, bör den få flyga fritt i något rum minst en timme om dagen.
Foder
Undulatblandning av bra kvalitet är basfodret för en undulat. Kontrollera dagligen att tillräckligt med frö, dvs inte bara fröskal, finns i foderskålen. Sand och snäckskal är nödvändgt för fågelns matsmältning.
Kalk (kalcium) har fåglar stort behov av. Det hittar du i snäckskal, kalkstenar och sepiaskal. De sistnämnda håller även fågelns näbb i trim.
Färskfoder ges dagligen, t.ex frukter, grönsaker (ej avokado), bär eller grodda fröer. Sommartid kan man även ge maskrosblad och grodbladskolvar mm.
Vatten byts varje dag.
Övrig skötsel
Använd riktiga grenar och pinnar som sittpinnar. Dessa slipar klorna och håller även näbben i trim då fåglarna gnager på dem. Den ojämna ytan har också en masserande verkan på fåglarnas fötter. Se till att de är tillräckligt tjocka.
Undulater älskar att bada, gärna varje dag. Ett badkar är mycket uppskattat, men byt vatten varje dag.
Om fågeln skulle bli sjuk
Om fågeln skulle bli sjuk kräver den omedelbart sakkunnig vård. Symptom kan vara slöhet, uppburrad fjäderdräkt, \”onormal\” tamhet, lös spillning, nysningar ibland med flytningar från näsborrarna, aptitlöshet, eller onormalt mycket rotande i foderskålarna. Kontakta snarast veterinär. Fåglar är ytterst känsliga vid sjukdomar.
Häckning
Fåglarna skall vara minst ett år gamla. En undulatholk med lite sågspån som bomaterial hängs upp på buren. Äggen läggs varannan dag och ruvningstiden är ca 18 dygn. Ungarna stannar i boet under ca 4 veckor. Därefter tar det 1-2 veckor innan de kan äta själva.
De första dygnen i hemmet
Gör först i ordning buren med sittpinnar, foder- och vattenbehållare. Därefter släpps fågeln in i buren. Om det redan bor en fågel i buren måste inredningen i denna först ändras innan den nya fågeln släpps in för att undvika revirbeteende.
Under de första nätterna ska en svag nattbelysning vara tänd för att undvika panik i mörkret.
Fågeln skall lämnas ifred under den första dagen, så att den kan finna sig tillrätta.
Under de första flygturerna utanför buren bör fönster och speglar täckas för, så att fågeln inte flyger in i dem.
Tämjning
Den första dagen sitter man bredvid buren och pratar lugnt med fågeln. Stirra den inte i ögonen, det kan uppfattas som hotfullt. Dagen därpå håller man handen inne i buren och pratar med fågeln. Man kan ta bort fröerna under 2-3 timmar och därefter ta lite frö i handen, som sträcks in i buren. Fågeln kommer då rätt snart att undersöka handen och upptäcka att den är ofarlig. Efter ett par dagar kan man försiktigt klia fågeln runt näbben och senare även på bröstet. Snart kommer då fågeln att sätta sig på Din hand.
Sysselsättning
Undulater är mycket tacksamma fåglar att roa. De är nyfikna och undersöker allt nytt. Variera fåglarnas leksaker så att det inte bara är samma samma. Färska grenar och kvistar bör aldrig saknas i buren, att avlöva en gren är alltid lika roligt! Gräv upp grästuvor med rötterna och lägg in i buren. Att utforska jorden, rötterna, gräset och allt som finns där i är spännande för fåglarna plus att de hittar både nyttiga och goda saker.