Finkar är parlevande och har en livslängd på ca 5-7 år.
Djurägarens ansvar
(enligt djurskyddslagen)
Djurägaren har alltid ansvar för att djuret sköts på ett riktigt sätt, och förväntas att aktivt informera sig om djurets skötsel, hantering samt dess krav på utrymme och inte minst tid. En ensam tamfågel kräver betydligt mer tid och engagemang än ett fågelpar. Skulle djuret insjukna eller skadas, skall det utan dröjsmål komma under sakkunnig vård.
OBS! Ett fullt djurägaransvar kan inte läggas på ett barn. En vuxen person skall alltid ha det slutgiltliga ansvaret för djuret.
Bur och skötsel
Buren skall ha en mått på minst 70 x 45 x 60 cm.
Som bottenmaterial använder vi halm och träpellets. Buren hålls då fräsch plus att fåglarna kan roa sig med att undersöka och plocka med halmen och träpelletsen..
Färskfoderskålar och vattenskålar diskas dagligen. Varje vecka rengörs burens botten, torrfoderskålar och sittpinnar. Duscha gärna fågeln med en blomspruta varje vecka, eller låt fågeln ha ett badkar för de älskar att bada. Kom ihåg att byta vattnet minst en gång om dagen, för vem vill bada i smutsigt vatten? Om fågeln inte sitter i en voljär, bör den få flyga fritt i något rum minst en timme om dagen.
Foder
Finkblandning av bra kvalitet är basfodret för en zebrafink. Kontrollera dagligen att tillräckligt med frö, dvs inte bara fröskal, finns i foderskålen.
Hirskolvar är ett uppskattat tillskott, som dessutom ger sysselsättning.
De flesta sorters finkar behöver även ett animaliskt fodertillskott som i naturen består av insekter. Det finns både äggfoder och insektsfoder att ge.
Sand och snäckskal är nödvändgt för fågelns matsmältning. Fågeln äter sand.
Kalk (kalcium) har fåglar stort behov av. Det hittar du i snäckskal, kalkstenar och sepiaskal. De sistnämnda håller även fågelns näbb i trim.
Färskfoder ges dagligen, t.ex frukter, grönsaker (ej avokado), bär eller grodda fröer. Sommartid kan man även ge maskrosblad och grodbladskolvar mm.
Vatten byts varje dag.
Övrig skötsel
Skaffa gärna så naturtrogna pinnar som möjligt, bäst är riktiga grenar som EJ tagits från träd i närheten av trafikerade vägar, detta pga avgaserna. Den ojämna ytan på grenarna har en masserande verkan på fåglarnas fötter. Se även till att de är tillräckligt tjocka, så att klorna slits naturligt.
Om fågeln skulle bli sjuk
Om fågeln skulle bli sjuk kräver den omedelbart sakkunnig vård. Symptom kan vara slöhet, uppburrad fjäderdräkt, \”onormal\” tamhet, lös spillning, nysningar ibland med flytningar från näsborrarna, aptitlöshet, eller onormalt mycket rotande i foderskålarna. Kontakta snarast veterinär. Fåglar är ytterst känsliga vid sjukdomar.
Häckning
Fåglarna skall vara minst 9-10 månader gamla. Finkar bygger bo i slutna reden, men kan vara kräsna vid val av botyp och placeringen av denna.
De första dygnen i hemmet
Gör först i ordning buren med sittpinnar, foder- och vattenbehållare. Därefter släpps fågeln in i buren. Om det redan bor en fågel i buren måste inredningen i denna först ändras innan den nya fågeln släpps in för att undvika revirbeteende.
Under de första nätterna ska en svag nattbelysning vara tänd för att undvika panik i mörkret.
Fågeln skall lämnas ifred under den första dagen, så att den kan finna sig tillrätta.
Buren bör placeras högt eftersom fåglarna blir otrygga om människor kan luta sig över buren.